9 Ağustos 2012 Perşembe

permakültür ve doğal yaşam film gösterimleri 3




1- KUTSAL TOHUMLAR / SEMILLAS SAGRADAS
Yönetmen:José E. Becker, Andrea Méndez Brandam

Yapım yılı: 2006, Süre: 32' Ülke: Arjantin
Dil: İspanyolca, Türkçe ve İngilizce altyazı

Kutsal Tohumlar, patates ve yakon üreten Andlı çiftçilerin unutulmaya yüz tutmuş atalık tohumlarını kurtarma mücadelerinin hikayesidir. Bu tohumlar binlerce yıldır atalarını beslerken aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin de garantisi olmuştur. Magda Choque Vilca, sabır ve sevgiyle, Humahuaca’lı çiftçileri biraraya getirmiş ve ellerindeki tohumları paylaşmalarını sağlamıştır. Bu basit fikir, çiftçilerin buluşup paylaşım yaptığı ve bu değerli tohumları nasıl yaşatabileceklerini öğrendikleri ve her yıl düzenlenen Patates Panayırına hayat vermiştir.

2- SUYUN TİCARİLEŞMESİ / Abuela Grillo (Büyükanne Grillo)

Yönetmen: Denis Chapon
Senaryo: Denis Chapon, Israel Hernandez, Alfredo Ovando,
Müzik: Luzmila Carpio Uma Churita, Pablo Pico
Yapımcı: Israel Hernandez
Tür: Animasyon, Kısa metraj, dram
Yapım: 2009, Danimarka
Süre: 13 dakika

Abuela Grillo (Büyükanne Grillo) “suyun önemi ve ticarileşmesi” temalı kısa metrajlı bir filmdir. Filmde şarkı söylediği zaman yağmur yağan, şarkı söylemeyi kestiğinde yağmurların da yağmayı durdurduğu bir kadının hikayesi anlatılıyor. Filmin konusu muhtemelen Ayoreo efsanesinden yola çıkılarak kurgulanmıştır. Ayoreo efsanesi, teröpatik yani tedavi amaçlı uygulanan şarkıların tedavi sonuçlarını bir araya getiren bir yapıya sahiptir. Efsaneye göre Ayoreo şarkıları hastalıklar ve talihsiz durumlar haricinde kullanıldığında yani aslına hizmet etmediğinde zarar verici etkilere neden olmaktadır.

3- İNSANLAR İÇİN ORMANLAR
süre; 7', Türkçe altyazılı
“İnsanlar İçin Ormanlar” sloganıyla yola çıkan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ormanların sürdürülebilir yönetimi ve korunmasının önemine vurgu yapmak ve ormanlara ilişkin farkındalığı artırmak adına 2011 yılını Uluslararası Orman Yılı olarak ilan etti. Home filminin yönetmeni Yann Arthus-Bertrand’ın 2011 Uluslararası Orman Yılı nedeniyle Birleşmiş Milletler yapılan bir kısa film.

4- PERMAKÜLTÜR MASTER PLAN
süre: 6', Türkçe altyazılı
Geoff Lawton, dünya çapındaki Permakültür Araştırma Enstitülerinin amaçlarını anlatıyor.
Lawton, Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün kurucusu ve yöneticisidir. Türkiye, ABD, Kanada, Ürdün, Afganistan ve başka birçok ülkede, geliştirdiği “Permakültür Master Planı” çerçevesinde Permakültür Araştırma Enstitülerinin
kurulmasında ve faaliyetlerinde destek olmuştur, olmaktadır. Geoff Lawton şu anda, dünya çapında, en fazla sayıda ülkede, sahada en fazla sayıda projeyi yürüten Permakültür tasarımcısı ve eğitmenidir.

5- PERMAKÜLTÜR 101
sür: 3', Türkçe altyazılı

Bu videoda permakültür uzmanı Penny Livingston-Stark, doğal sistemlerin bize nasıl daha iyi tasarım yapmayı öğretebildiğini anlatıyor. Toprakla birlikte çalışmayı öğrenmek sadece daha sağlıklı bir çevre sunmakla kalmaz aynı zamanda o toprağın üzerinde yaşayan insanları besler de.
6- ÜRDÜN'DE PERMAKÜLTÜR UYGULAMASI
süre: 5', Türkçe altyazılı
"Greening the Desert" videosu, dünyanın en kötü tarımsal senaryolarından birinde, Ürdün’de çölleşmiş bir arazide Geoff Lawton ve yerlilerin yaptığı permakültür uygulamalarını ve sonuçlarını anlatıyor. Permakültürün çevreyi ve yaşamlarımızı nasıl değiştirebileceğine dair güzel bir örnek görmek için ideal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder